Jak na dobíjení elektromobilu z fotovoltaiky? - Micronic

Jak na dobíjení elektromobilu z fotovoltaiky?

Nabíjení elektromobilu z vlastní fotovoltaiky přináší kýžený technologický pokrok, naprosté pohodlí, a jako bonus ekologickou šetrnost. Vezmete vítr z plachet kritikům, kteří tvrdí, že elektrická auta jsou napájena elektřinou z uhelných elektráren a jejich ekologická šetrnost je jen reklamní tah.

Využijte přebytečnou energii chytře

Převážně v letních měsících dokáže vyrobit vaše fotovoltaika i několikanásobně více elektřiny, než v domácnosti spotřebujete. V takových případech se energie nejčastěji odklání do baterií nebo ohřevu vodu v bazénu. Můžete ji ale využít také na nabíjení svého elektromobilu.

Ten lze nabíjet střídavým nebo stejnosměrným proudem, přičemž palubní nabíječka automobilu sama konvertuje případný střídavý proud na stejnosměrný. Právě konfigurace nabíječky automobilu určuje, jak rychle dokážete elektromobil nabít. Rychlejší je vždy nabíjení stejnosměrným proudem. Právě proto lze instalovat s fotovoltaickou elektrárnou také nabíjecí Wallbox pro elektromobily.

Na rozdíl od střídače nepřevádí vyrobený stejnosměrný proud z fotovoltaiky na střídavý a můžete díky tomu rychle nabít elektromobil přímo ze solární elektrárny. Navíc na Wallbox můžete získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám až ve výši 30 000 Kč. Elektromobil můžete nabíjet také z obyčejné zásuvky, která je napájena ze solárních panelů.

Využití solární energie a ekologická šetrnost ale nejsou jedinými výhodami elektromobilů v kombinaci s fotovoltaikou. Věděli jste, že některé vozy můžete při správném nastavení solární elektrárny využívat jako baterie?

Jednoduše nabijete automobil ze solárních panelů a jakmile bude energie potřeba v domě, začne se pomalu z automobilu zase odebírat. Tuto funkci nevyužijete v případě, že jezdíte každý den do práce. Na chalupě, o víkendech nebo při home office se ale může jednat o opravdu zajímavou výhodu. Den před odjezdem odběr z automobilu zase vypnete, aby se dostatečně nabil. Na menších chatkách se solární elektrárnou může takto připojený elektromobil vyřešit problém s ukládáním energie během pobytu. Navíc ušetříte peníze za pořízení baterií.

Vše řídí chytrá elektronika

Z energetického pohledu je elektromobil samozřejmě velkým spotřebičem. Obavy z nedostatku energie pro vybavení celého domu při nabíjení elektromobilu jsou ale zbytečné. Společně se solární elektrárnou totiž získáte také chytrý systém, který řídí distribuci vyrobené energie.

V první řadě se tedy budou napájet důležité spotřebiče a elektromobil počká až do chvíle, kdy bude energie nadbytek. Zatímco v letních měsících bude váš elektromobil nabíjený denně, v těch zimních může v případě potřeby odebírat elektřinu od distributora. Nemusíte se ale bát, chytrý systém bude řídit distribuci vyrobené energie podle vašich preferencí.

Pokud tedy přemýšlíte, zda se vyplatí pořídit elektromobil k vaší stávající fotovoltaické elektrárně, odpověď zní samozřejmě ano. Právě elektromobily jsou jedním z důležitých prvků ekologického řešení, které solární energie nabízí. Dotační program Nová zelená úsporám nabízí příspěvek na instalaci solárních panelů a baterií. Peníze z dotací navíc získáte také v případě, že se rozhodnete do svého řešení zařadit také elektromobil a jeho nabíjení.

Moderní systémy a Wallboxy jsou efektivní a dokáží chytře nakládat s vyrobenou elektřinou tak, aby všechny spotřebiče i elektromobil maximálně využili ekologický zdroj energie v podobě fotovoltaické elektrárny.

Zažijte elektroinstalaci s inteligencí

Zajímají vás produkty či služby MICRONIC?
Rádi se s vámi domluvíme na termínu nezávazné konzultace.

Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů